Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11499/60627
Title: Bazı organik asitlerin kromatografik ve kadmiyum ile antimonun derin ötektik çözücü ekstraksiyonuyla önderiştirilmesi sonrası spektroskopik tayini
Other Titles: Chromatographic determination of certain organic acids and spectroscopic determination of cadmium and antimony following preconcentration using deep eutectic solvent extraction
Authors: Aksin Biltekin, Gülşen
Advisors: Divrikli, Ümit
Keywords: Sıvı Kromatografisi
Askorbik Asit
Oksalik Asit
Meyve suyu
Derin ötektik çözücüler
Emülsiyon Sıvı-Faz Mikroekstraksiyon
Alevli atomik absorpsiyon spektrometrisi
Kadmiyum
Antimon
Gıda örnekleri
Liquid Chromatography
Ascorbic Acid
Oxalic Acid
Fruit Juice
Deep Eutectic Solvents
Emulsion Liquid- Phase Microextraction
Flame Atomic Absorption Spectrometry
Cadmium
Antimony
Food Samples
Abstract: Bu tez çalışmasında, meyve suları, su ve gıda örneklerindeki organik asitler ile ağır metal iyonlarının tayini için üç farklı analitik yöntem geliştirilmiş ve validasyonu gerçekleştirilmiştir. İlk yöntemde, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi-Ultraviyole (HPLC-UV) kullanılarak meyve sularında askorbik asit (AA) ve oksalik asit (OA) tayini için optimize edilmiş bir metot sunulmuştur. AA ve OA için tayin sınırı (LOD) değerleri sırasıyla 1,4 mg/L ve 1,3 mg/L olarak belirlenmiş, elma ve portakal sularında %81-103 geri kazanım oranları elde edilmiştir. İkinci yöntemde, kadmiyum (Cd(II)) iyonlarının tayini için hidrofobik derin ötektik çözücü (DÖÇ) temelli emülsiyon sıvı faz mikroekstraksiyonu (HDÖÇ-ESFME) ile alevli atomik absorpsiyon spektrometresi (FAAS) kombinasyonu kullanılmıştır. Optimize edilen parametrelerle su örneklerinde 12-18 μg/L Cd(II,) gıdalarda (ıspanak, kereviz, pırasa) 0,37-0,73 μg/g olarak bulunmuş ve %95,3-97,8 geri kazanım sağlanmıştır. Üçüncü yöntemde, antimon (Sb(III)) tayini için hidrofilik derin ötektik çözücü (DÖÇ) tabanlı Sıvı-Faz Mikroekstraksiyon (ESFME) ve atomik absorpsiyon spektrometresi (AAS) kullanılmıştır. 3,7 μg/L LOD ve 41,7 kat zenginleştirme faktörüyle, su örneklerinde 12-21,6 μg/L Sb(III) bulunmuş, gıdalarda (ıspanak, kereviz, pırasa, kozalak balı çiçek balı, beyaz pirinç ve siyah pirinçte) %90-102,5 geri kazanım elde edilmiştir.
In this thesis, three different analytical methods were developed and validated for the determination of organic acids and heavy metal ions in fruit juices, water, and food samples. The first method presents an optimized approach for the analysis of ascorbic acid (AA) and oxalic acid (OA) in fruit juices using High-Performance Liquid Chromatography with Ultraviolet detection (HPLC-UV). The Limit of Detection (LOD) values for AA and OA were determined as 1.4 mg/L and 1.3 mg/L, respectively, with recovery rates of 81-103% in apple and orange juices. The second method combines Hydrophilic Dextrin-Based Liquid-Phase Microextraction (HDES-ELFME) with Flame Atomic Absorption Spectrometry (FAAS) for the determination of cadmium (Cd(II)) ions. Under optimized parameters, Cd(II) levels of 12-18 μg/L were detected in water samples, while concentrations of 0.37-0.73 μg/g were measured in food samples (spinach, celery, leek), with a recovery rate of 95.3-97.8%. The third method utilizes Hydrophilic Deep Eutectic Solvent (DES)-based Liquid-Phase Microextraction (ESFME) and Atomic Absorption Spectrometry (AAS) for the analysis of antimony (Sb(III)). Demonstrating high sensitivity with an LOD of 3.7 μg/L and an enrichment factor of 41.7, the method detected Sb(III) levels of 12-21.6 μg/L in water samples and achieved recovery rates of 90-102.5% in food samples (spinach, celery, leek, pine honey, flower honey, white rice, and black rice).
URI: https://hdl.handle.net/11499/60627
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Fen Bilimleri Enstitüsü)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10399690.pdf
  Until 2025-12-30
3.32 MBAdobe PDFView/Open
tez kısıt (Gulsen AKSIN BILTEKIN).pdf
  Restricted Access
473.04 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

54
checked on Sep 8, 2025

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.